Skip to main content

Start onderzoek bekostiging Krachtige basiszorg door BUNDLE

Nieuws banners Krachtige basiszorg 22 nov24

Onderzoeksteam BUNDLE is gestart met een belangrijk onderzoek naar de knelpunten in de bekostiging van Krachtige basiszorg. Dit onderzoek vormt de eerste stap in het uitwerken van mogelijke scenario’s voor een structurele en passende bekostiging van Krachtige basiszorg. Het doel is om tot een bekostigingsmodel te komen dat de continuïteit en opschaling van deze zorginnovatie mogelijk maakt, zodat deze aanpak breed kan worden toegepast in wijken met veel sociaal-economische uitdagingen in Nederland.

Krachtige basiszorg richt zich op het toegankelijk maken en houden van basiszorg in aandachtswijken, waar de zorg vaak onder druk staat door een complexiteit van sociaal-economische factoren. De aanpak is momenteel afhankelijk van kortlopende subsidies en ad-hoc afspraken, wat de langetermijnimpact belemmert. Dit onderzoek, uitgevoerd door BUNDLE-onderzoekers dr. Daniëlle Cattel, dr. Frank Eijkenaar en Esmée van der Poort, is daarom een belangrijke stap voor de toekomst van Krachtige basiszorg.

Onderzoeksteam en achtergrond

Daniëlle Cattel, universitair docent en directeur van de bachelor Gezondheidswetenschappen, Beleid & Management van de Gezondheidszorg bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, leidt het onderzoek samen met Frank Eijkenaar, universitair hoofddocent bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), en Esmée van der Poort MSc, gezondheidseconoom bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Frank Eijkenaar is expert in innovatieve bekostigingsmodellen voor zorgaanbieders, terwijl Esmée van der Poort zich de afgelopen jaren heeft gericht op waardegedreven zorg en het verbeteren van zorg via kosten- en uitkomsteninformatie.

Samen zijn zij verbonden aan BUNDLE, het expertisecentrum voor alternatieve bekostiging in de zorg, een samenwerking tussen ESHPM en de Health Campus Den Haag van het LUMC. BUNDLE richt zich op de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van innovatieve bekostigingsmodellen, met als doel de kloof tussen wetenschap, beleid en praktijk te verkleinen en toe te werken naar meer passende bekostiging.

Waarom dit onderzoek?

Het onderzoek is ontstaan uit gesprekken tijdens de Landelijke community bijeenkomst van het leernetwerk Krachtige basiszorg op 23 januari 2024, waar Daniëlle Cattel te gast was als spreker over bekostiging van zorgaanbieders. Naar aanleiding van deze bijeenkomst ontstond de ambitie om te komen tot een duurzame oplossing voor de bekostiging van Krachtige basiszorg. Krachtige basiszorg kampt met knelpunten in de bekostiging, wat de toekomst van de aanpak onder druk zet.

Daniëlle Cattel: "We willen helder krijgen waar de bekostiging precies knelt en waar het verbeterpotentieel zit. Het doel is om een scherpe definitie van deze knelpunten te formuleren, zodat we op basis daarvan toekomstscenario’s kunnen ontwikkelen voor een passende bekostiging."

Wat wordt er onderzocht?

Het onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de knelpunten in de bekostiging van Krachtige basiszorg. Het team zal analyseren waarom het tot nu toe niet is gelukt om een structurele oplossing te vinden, en waar verbeterpotentieel zit. De eerste stap is om het probleem nauwkeurig te definiëren, zodat er vervolgens kan worden gezocht naar oplossingen.

Daniëlle Cattel: "Voordat we naar oplossingen kunnen zoeken, moeten we eerst precies begrijpen waar de problemen liggen. Pas dan kunnen we passende toekomstscenario’s ontwikkelen voor een alternatieve bekostiging die de duurzaamheid en opschaling van Krachtige basiszorg mogelijk maakt."

Aanpak en verwachte resultaten

Het onderzoek zal uitgevoerd worden door middel van documentanalyse en interviews met betrokkenen zoals bestuurders en zorgprofessionals. Tussentijdse resultaten worden intern gedeeld en het eindrapport wordt verwacht in juni 2025. Op basis van de bevindingen zullen de onderzoekers ook vooruitkijken naar mogelijke toekomstscenario’s voor een bekostigingsmodel dat beter past bij de Krachtige basiszorg-aanpak.

Over Krachtige basiszorg

Krachtige basiszorg is een beweging met een integrale aanpak van zorg waarbij gezondheid, sociaal welzijn en maatschappelijke participatie samenkomen. Het model richt zich op aandachtswijken, wijken met veel sociaal-economische uitdagingen, en werkt nauw samen met lokale (zorg)professionals, gemeenten en welzijnsorganisaties. De professionals die met Krachtige basiszorg werken, zijn verenigd in een Leernetwerk. De aanpak wordt momenteel in diverse gemeenten in Nederland toegepast.

Meer informatie over Krachtige basiszorg is te vinden via: https://krachtigebasiszorg.nl/

Meer informatie over BUNDLE is te vinden via: https://www.linkedin.com/company/bundle-expertisecentrum-bekostiging/